Nieuws

Uitspraak van de Hoge Raad van 24 december 2021 over box 3

8 februari 2022

Consequenties voor de aangifte inkomstenbelasting 2021

Volgens de brief van de Staatssecretaris van 1 februari 2022 geldt het arrest voor alle belastingplichtigen die aangifte doen voor box 3 over 2021. Dat roept de vraag op hoe die aangifte er dan uit moet zien. Box 3 in zijn huidige vorm is immers van de baan. Zoals de staatssecretaris zelf stelt: ‘Het arrest is geldend recht.’

Volgens de brief kunnen belastingplichtigen bij hun belastingaangifte over 2021 wel gewoon hun vermogen opgeven. Het is de bedoeling dat in de definitieve aanslag de correcte berekening voor box 3 kan worden toegepast. Correct wil zeggen: in lijn met het arrest, dus niet disproportioneel en zonder discriminatie. Hoe die berekening er dan uitziet moeten we voorlopig afwachten. De staatssecretaris streeft er naar om er bij de Voorjaarsbesluitvorming uit te zijn. Dat zal eind mei zijn. Vóór 1 juli zullen in elk geval naar de verwachting van de staatssecretaris voor aangiften met box 3-vermogen geen definitieve aanslagen worden opgelegd.

januari 2022

De Hoge Raad heeft op 24 december 2021 bepaald dat de heffing volgens box 3 zoals die sinds 2017 vormgegeven is niet voldoet aan de eisen die het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens aan een rechtvaardige belastingheffing stelt.

Het box 3-stelsel gaat van de fictie uit dat belastingplichtigen hun vermogen aanhouden in de vorm van spaartegoeden en vanaf een bepaald bedrag in beleggingen in effecten en onroerend goed met voor iedere categorie een bepaald rendement. Zo’n fictie komt natuurlijk vreemd over wanneer u uw vermogen gewoon op spaarrekeningen heeft staan, zeker als de rente vrijwel nihil bedraagt. U betaalt dan belasting over inkomen dat u helemaal niet heeft genoten.
Dit acht de Hoge Raad niet acceptabel meer. In het voorliggende geval bepaalde de Hoge Raad dat de box 3-heffing in 2017 en 2018 moest worden verlaagd tot de heffing over het rendement dat belastingplichtige en zijn echtgenote in werkelijkheid hadden behaald.

Mocht u vermoeden dat ook uw aanslagen te hoog zijn vastgesteld, dan is het misschien mogelijk die aanslagen op grond van deze uitspraak van de Hoge Raad te laten verminderen.
Het dient dan wel om aanslagen te gaan vanaf de jaren 2017 die nog niet definitief zijn vastgesteld.
Mocht u hier hulp bij kunnen gebruiken, dan kunt u contact met mij opnemen.